28 aprīlis, 2009

Skūties un depilēties esot neveselīgi un neekoloģiski

Elanora Gordona (Elanor Gordon) angļu žurnālā Ethical Consumer (June/July 2003, teksts latviešu valodā no http://www.zb-zeme.lv/zalais-celvedis/kosmetika/skusanas-un-depilacija) raksta:
„Plašsaziņas līdzekļos nepārtraukti redzamās spožās slavenības var uzspiest cilvēkiem skūšanos un vaksēšanos. Philips savus jaunākos elektriskos skuvekļus reklamē ar Džeimsa Bonda tēlu. Austrālijā veiktā pētījumā atklājies, ka 92% sieviešu un 79% vīriešu nevēlētos strādāt kopā ar cilvēku, kam uz sejas ir apmatojums. Tomēr ir gluži skaidrs, ka mūsu apmātība pēc gludas ādas bez matiem iespaido gan pašu veselību, gan vidi.”
„Kādas gan ir krēmu un želeju slepenās sastāvdaļas? Kosmētikas precēs ir tūkstošiem ķīmisku sastāvdaļu, dažas no tām ir noturīgas un uzkrājas mūsu ķermeņos ātrāk nekā mēs spējam no tām atbrīvoties, tā, iespējams, izraisot ilgstošu kaitējumu un slimības. Dažas skūšanās putas var saturēt alkilfenolus (alkylphenols), kas traucē hormonsistēmas darbību, ir ļoti indīgi zivīm, kancerogēni un bojā centrālo nervu sistēmu, turklāt vēl ir izraisa ekzēmu, astmu un ādas iekaisumus. Alkilfenoli sastopami arī veļas pulveros, krāsās, līmēs, eļļošanas līdzekļos un dažos šampūnos. 2002. g. augustā Glasgow Herald publicētajā rakstā atklāts, ka Colgate Palmolive ir atteikusies no alkilfenolu lietošanas, bet Gillette skūšanās putas joprojām tos satur.
Boots zīmols Nair un Veet depilācijas krēmi un putas satur kālija tiolglikolātu (potassium thioglycolate) – merkaptoetiķskābes (thiolglycolic acid) atvasinājumu, kas ASV Darba vides bīstamo vielu informācijas sistēmā ir minēts kā ļoti indīga viela ar tūlītēju nopietnu toksisku iedarbību. Šo kompāniju depilācijas un vaksācijas produkti satur arī atsevišķas no šām riskantajām vielām: smaržvielas (parfum) – tiek saistītas ar elpošanas grūtībām un alerģijām; titāna dioksīdu (titanium dioxide), piecus dažādus parabēnus (paraben) – estrogēnu imitētāji; formaldehīda (formaldehyde) paveidu – tiek turēts aizdomās kā vēža izraisītājs; un alfa hidroksiskābes (alpha hydroxy acids), kas darbojas kā ķīmiski mizotāji un noloba daļu no ādas ārējā slāņa.”
„Kas (..) notiek ar visiem vecajiem vienreiz lietojamajiem skuvekļiem? Atkritumu līmenis ir sasniedzis milzu apjomu. Atkritumu, īpaši gumijas un plastmasas, sadedzināšana var radīt dioksīnus un citas kancerogēnas jeb vēzi izraisošas vielas, un izgāztuvēs tādi materiāli kā plastmasa nesadalās, savukārt no metāliem augsnē var nokļūt indīgas vielas. Videi visdrošākais veids, kā atbrīvoties no skuvekļa, ir tā atkārtota izmantošana izejvielu ieguvei, bet kā gan lai pārstrādā tik mazu priekšmetu, kas ir pagatavots no ļoti dažādām sastāvdaļām un materiāliem un kļūst aizvien sarežģītāks?”

2 komentāri:

  1. Pati tiko atklāju, ka esmu alerģiska pret parabēniem, ko tik plaši izmanto gan kopjošajā, gan dekoratīvajā kosmētikā. Tie esot sastopami arī pretapaugļošanās līdzekļos un izrādās, ka lielā daudzumā tie ir kancoregēni un izraisa vēzi. Kur tā pasaule virzās? Jā, risinājums - izmantojiet kosmētiku, ko pārdod aptiekās, bet... esiet uzmanīgi, jo arī tur mēdz pārdot izstrādājumus, kuros ir sastopami parabēni. Tā kā nevajag pat lietot depilācijai un vaksācijai paredzetos produktus.. Pietiek papētiet sava šampūna etiķeti un aukstas kājas paliek.

    AtbildētDzēst
  2. te, manuprāt, svarīgi ir arī iemesli, kādēļ gluda āda tiek uzskatīta par vēlamāko = jaunības, pat zināms bērnības (pedofilija, anyone?) kults.
    kopš sāku lasīt sastāvu uz izstrādājumu etiķetēm, esmu ārkārtīgi izvēlīga...
    parabēni un SLS (sodium laureth/laurel sulphate) ir sastopami arī ļoti daudzos bērnu un zīdaiņu produktos. reizēm gudroju, vai šādi izpaužas mūsdienu dabiskā izlase.

    AtbildētDzēst