09 aprīlis, 2009

Radikālā feminisma deva

Pietiek tikai atšķirt kādu avīzi vai žurnālu, lai ieraudzītu kaut ko neizprotami savādu vai gluži vienkārši smieklīgu par sievietēm, vīriešiem, dzimumu līdztiesību vai feminismu. Šodienas "Dienas" pielikumā "TV Izklaide" ir intervija ar Patrīciju Kāsu, kas aprīļa beigās sniegs koncertu Rīgā. Pirms intervijas ir neliels ievadraksts, kurā J. Jerohomovičs raksta: "Kopā ar skatuves partneri - muskuļotu, bet sievišķīgu balerīnu ar burvīgām kājām un rokām - Patrīcija dejo tā, kā popzvaigznes parasti nedejo. Dziedātāja un dejotāja nebaidās provokatīvi savīties ķermeņiem un kājām, piešķirot šovam radikālā feminisma devu." Nu, vispirms atļaušos pasmīkņāt par "burvīgām kājām un rokām". Savukārt, kad lasīju teikumu, kurā pieminēta "radikālā feminisma deva", sākumā vispār nevarēju saprast, kur tas suns aprakts. Kā ķermeņu un kāju savīšanās varētu būt saistīta ar radikālo feminismu - vienu no kustībām par sieviešu atbrīvošanos? Un tad es sapratu! Runa nav par radikālo feminismu, bet ļoti īpatnējā veidā aizplīvurotu vēstījumu, ka šovā redzami homoseksuālu attiecību elementi. Lieki teikt, ka ne visas lezbietes ir radikālas feministes. Neesmu bijusi koncertā, tāpēc nevaru zināt - varbūt tajā tiešām ir kāda feminisma deva. Tomēr kāju provokatīva savīšanās pati par sevi nudien nevarētu liecināt par feminismu! Vien par autora neizpratni un stereotipiem.

7 komentāri:

  1. Es izvēlētos rakstīt "lesbiete", nevis "lezbiete". Tas labāk atbilst šā vārda grieķu valodas pirmsākumiem. Tāpat kā "filosofija", nevis "filozofija".

    AtbildētDzēst
  2. hm... gribētos nedaudz sīkā par tiem stereotipiem. Patīkami sastapt šāda veida vēstījumu, kaut arī aizplīvurotu

    AtbildētDzēst
  3. Pret zināmu aizplīvurotību un pret šāda veida vēstījumu arī man nekas nav iebilstams. Sīkāk par stereotipiem runājot, manuprāt, tekstā nolasās: seksuālas attiecības sievietei ar sievieti = radikālais feminisms. Par to arī mans izbrīns.

    AtbildētDzēst
  4. Esmu drusku aizkavējusies un tomēr atbildu. Manuprāt, tā var būt, bet ne visos gadījumos. Viena iespēja ir to pārbaudīt empīriski jeb dzīvē: pajautājot, vai lesbietes identificējas ar radikālo feminismu vai ar feminismu vispār. Domāju, ka būs daudzas, kas teiks, ka nav feministes. No otras puses, daļa noteikti teiks, ka viņām ir tuvas feminisma idejas. Protams, mūsu ikdienas darbība pilnīgi noteikti ietekmē mūs pašas/-us, mūsu savstarpējās attiecības, izpratni par ģimeni, audzināšanu, vērtībām utt. Tomēr, manuprāt, pašlaik ir ļoti maza iespējamība, ka tiek īstenota 70. gadu paustā ideja par "politisko lesbismu" (jeb, balstoties uz pieņēmumu, ka jāatsakās no kontaktiem ar "ienaidnieku" vīrieti, jebkurās - arī seksuālās attiecībās - jāiesaistās tikai ar sievietēm).

    AtbildētDzēst
  5. hm, uzskatu sevi par visai radikālu feministi un vienlaicīgi pilnīgi noteikti neesmu lesbiete (piekrītu par s/z atveidojumu grieķu izcelsmes vārdos ;)
    70.gadu radikālismam ir sava vieta feminisma vēsturē, no kuras esam krietni gājuši uz priekšu.

    AtbildētDzēst